annelies: van acceptatie naar analyse en van analyse naar verandering

burn-out, alleen maar huilen 

De eerste keer dat ze bij me kwam, kon ze alleen maar huilen.  In een burn-out beland een aantal maanden daarvoor. Kort lontje, erg moe, nergens meer zin in, slecht slapen, dubbelzien en nergens meer op kunnen concentreren, slechts een greep uit de klachten. De diagnose burn-out werd ook door haar huisarts bevestigd. Toch nam haar werkgever haar klachten in eerste instantie niet serieus. En werd ze met het aanbod van mediation het bos in gestuurd. En verzocht na een aantal weken gewoon weer te komen werken. Dit ging fout. Ze kreeg enorme black-outs en wist totaal niet meer waar ze was en wat ze deed. Na zich opnieuw te hebben ziek gemeld, kwam ze bij mij terecht en liet ik haar testen maken. Met als uitkomst een flinke burn-out. Alle bijbehorende verschijnselen konden worden aangevinkt. 

het herstellen van burn-out, kon beginnen toen de acceptatie kwam

Met deze munitie en een door mij opgesteld herstelplan onder de arm, lukte het de diagnose burn-out geaccepteerd te krijgen, een tijdlang ziekteverlof te krijgen én op kosten van haar werkgever een uitgebreid herstelprogramma te volgen. In de vorm van burn-out coaching bij mij. Het herstellen kon eindelijk beginnen, nu de druk eraf was. Ik zag de spanning van haar afvallen gedurende de eerste sessies. Ik hield haar voor: het gaat vast en zeker straks beter met je, dit moment gloort aan de horizon, we weten alleen nog niet wanneer dat is. Alleen al door hier op te focussen en de situatie zoals die nu was te accepteren, hielp enorm.

stijgende lijn 

We starten dus met acceptatie, rust en herstel. Ontspanning, leefstijladviezen. Mindfulness en ademhalingstechnieken. Alles om de stijgende lijn te pakken te krijgen. Daarna volgde een uitgebreide analyse van alles wat er was gebeurd. Ik liet haar onder andere, omdat ze ontdekte zo van schrijven te houden, haar burn-out verhaal schrijven. Wat was er allemaal gebeurd in haar leven voorafgaand aan het ziek worden. Enorm goed voor de verwerking, het onder ogen zien van. Zo konden we alle stressoren op een rijtje zetten. En punt voor punt gaan bekijken. Wat kon hieraan veranderd worden? In haar? In haar omgeving? In haar werk? En wat had zij eigenlijk nodig om lekker in haar vel te zitten, goed te functioneren? Sessie op sessie zag ik het beter met haar gaan. Pakte ze haar leven op. Niet langer in de slachtofferrol. Geleefd worden. Maar weer de regie pakken. Steeds beter voor zichzelf zorgen. Zelf bepalen hoe anderen met haar om mochten gaan. Zelf grenzen stellen. Nee zeggen. Oude overtuigingen overboord gooien en vervangen door nieuwe, helpende statements. Oefenen. Samen en vervolgens in het “wild”. Zo mooi om haar zelfvertrouwen te zien groeien, een stralende versie te voorschijn zien komen. 

een eigen huis 

Het mooiste moment vond ik, toen ze mij vertelde een huis te hebben gekocht. Een eigen plek, passend bij haar nieuwe (manier van) leven. Ze komt er wel!

(Annelies is niet de echte naam van deze klant.) 

 

Add A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.